یادگیری حضور در اینجا و اکنون را میتوان به شیوهای خاص با تقویت دامنه دید خود مقایسه کرد. ریشههای کلمه «حضور» به معنای کشیده شدن به سمت چیزی هستند. در توسعه توجهآگاهی (ذهنآگاهی) میخواهیم که دامنه آگاهی و توانایی خود برای تمرکز بر آن، در جهتی منتخب را افزایش دهیم.
منبع: کتاب ذهن آزاد شده/ نوشته دکتر استیون هیز (۲۰۱۹)/ ترجمه: دکتر پیمان دوستی، نرگس حسینی نیا، مهدی ماندگار، مریم پیرتاج (۱۴۰۰)
سفارش این کتاب
آموزش حضور ما مانند یادگیری نحوه استفاده از چراغقوههایی است که فناوری بالایی دارند. میتوانیم تمرین کنیم که تمرکز خود را در همه انواع روشها تنظیم کنیم. مراقبه، معروفترین نوع این روشها است. این تمرینات نباید پیچیده و زمان بر باشند. انواع زیادی از مراقبه رایج شدهاند، از جمله کاهش استرس مبتنی بر توجهآگاهی (ذهنآگاهی)[۱] (MBSR)، که توسط جان کابات-زین توسعه یافت، مراقبه تعالیگرایانه[۲] و سنتهای متمرکز بر جسم مانند یوگا و ذِن. یادگیری آنها برای شما مفید خواهد بود، اما هنگامیکه برای کسب مزیت روانشناختی شروع به استفاده از مراقبه میکنید، بهترین کار این است که آن را ساده و مختصر انجام دهید. بهعنوان مثال، تحقیقات در زمینه مراقبه نشان میدهند که تقریبا فقط ۷ درصد از مزایای آن صرفا توسط تمرین تعیین میشود.
کارگاههای آموزشی مجازی پذیرش و تعهد
کیفیت تمرین مهمتر از زمانِ اختصاص داده شده است. مراقبه کوچکی که به درستی انجام شود میتواند فایده زیادی داشته باشد. برخی از مزایا بلافاصله حاصل میشوند. مطالعهای جدید کشف کرد که افرادی که یکبار برای پانزده دقیقه مراقبه انجام میدهند، تصمیمات مالی بهتری را میگیرند. یکی از محققان، این یافته را بهصورت زیر توضیح داد:
یک دوره کوتاه مراقبه توجهآگاهی (ذهنآگاهی) میتواند افراد را تشویق کند که با در نظر گرفتن اطلاعات موجود در لحظه حال، تصمیمات بهتری را اتخاذ کنند. مراقبه، میزان تمرکز افراد بر گذشته و آینده را کاهش داد و این تغییر روانشناختی منجر به کاهش هیجانهای منفی شد. سپس کاهش احساسات منفی، توانایی آنها در رهایی از «هزینههای نابرگشتنی» (از دست دادن پول زیاد هنگامی که تصمیم مالی ضعیفی گرفته میشود) را افزایش داد.