طی این مطلب قصد دارم به طور خلاصه روابط مشتق شده از محرک در نظریه چارچوب ارتباطی (RFT) را توضیح دهم. مدتهاست میدانیم که روابط بین برخی محرکها میتوانند به گونهای ایجاد شوند که توضیح آن بر مبنای اصول اساسی نظری یادگیری، دشوار است.
منبع: ترنیکه، نیکلاس. (۲۰۱۰). یادگیری RFT. ترجمه: دوستی، پیمان. (۱۳۹۸). انتشارات امین نگار: تهران.
دکتر نیکلاس ترنیکه
مترجم: دکتر پیمان دوستی
بیایید نگاهی دقیقتر به این پدیده، یعنی روابط مشتق شده از محرک، یا همان روابط بین محرکها بدون آموزش و یادگیری خاص، بیاندازیم.
این موضوع را با یک آزمایش ساده نشان می دهم: یک گروه از آزمودنیها یک محرک قراردادی خاص که ما به آن D میگوییم را انتخاب میکنند. به آنها یک محرک قراردادی دیگر که به آن E میگوییم ارائه میشود. در ابتدا همه محرکهایی که در آزمایش استفاده میشوند، برای آزمودنیها بی معنی هستند. آنها شامل ارقام یا حروفی بی معنی میباشند. به آزمودنی E نشان داده شد و به او حق انتخاب گزینه D و یا محرک دیگری که به آن F میگوییم، داده شد. اگر D انتخاب شود، تقویت میشود. این گزینه با گزینههای مختلف تکرار شد، اما انتخاب D، زمانی که E ارائه میشد، به طور مداوم تقویت میشد. در حال حاضر E به عنوان یک محرک تشخیصی (تمیزی) برای انتخاب D، عمل میکند. اگر E به عنوان یک گزینه احتمالی با D نشان داده شود، احتمال آن بالا است که شرکت کننده D را انتخاب کند. این روش مطابقت دادن با نمونه نامیده میشود. در این مورد، E نمونه است و وظیفه این است که با یکی دیگر از محرکهای ممکن (D یا F) منطبق شود. بیایید به پدیدهای دیگر، نگاهی دقیقتر بیاندازیم، جایی که روابط جدید بدون اینکه به طور خاص آموزش داده شوند، به وجود میآیند: حال شرایط طوری تغییر میکند که D ارائه میشود و شرکت کننده میتواند در بین چندین محرک بی معنی که یکی از آنها E است، انتخاب کند. در این مورد، احتمالا آزمودنیها E را انتخاب میکنند، هرچند D قبلا به عنوان نمونه ارائه نشده است و هیچ تاریخچه یادگیریای وجود ندارد که انتخاب E، تقویت شده باشد. این امر با استفاده از محرکهای بی معنی در آزمایش استفاده میشود؛ آنها صرفا برای آزمایش ساخته میشوند و بنابراین هیچ رابطه قبلیای بین آنها وجود ندارد.
این موضوع به عنوان روابط مشتق شده از محرک در نظریه چارچوب ارتباطی (RFT) شناخته میشود، زیرا به طور مستقیم آموزش داده نمیشود، بلکه توسط آزمودنیها در این وضعیت، مشتق میشود (نتیجه گرفته میشود). ما یک رابطه بین محرکها را آموزش میدهیم و یک رابطه دیگر از آن مشتق میشود (استنتاج میشود/ نتیجه گرفته میشود).
منبع: ترنیکه، نیکلاس. (۲۰۱۰). یادگیری RFT. ترجمه: دوستی، پیمان. (۱۳۹۸). انتشارات امین نگار: تهران.