فعالیتهای پژوهشی یک پژوهشگر از دانشگاه آغاز میشود؛ جایی که یک دانشجوی در مقطع کارشناسیارشد یا دکترا نخستین گامها را در مسیر پژوهش برمیدارد و با تدوین پایاننامه، نخستین فعالیت پژوهشی مستقل خود را انجام میدهد. هدایت درست این فرآیند؛ هم به شکلگیری شخصیت پژوهشگر کمک میکند و هم از دل این پژوهشهای دانشجویی، پروژههای کاربردی و قابل توسعه شکل میگیرند؛ اما در بسیاری از موارد آشوب در این حوزه، قرار و آرامش را از پژوهشگران سلب کرده است!
دکتر پیمان دوستی، روانشناس و استاد دانشگاه در گفتگوی روز چهارشنبه ۱ دی ۱۴۰۰ با خبرگزاری ایسنا، با اشاره به لزوم توجه به دغدغه پژوهشی دانشجویان گفت: به طور کلی پژوهش با یک سوال یا یک فرضیه شروع می شود. به عبارتی، فردی که به عنوان محقق میخواهد فعالیت تحقیقاتی انجام دهد، یک دغدغه به شکل سوال یا فرضیه در ذهن او شکل گرفته است و می خواهد تحقیق کند تا یا پاسخ سوال خود را پیدا کند، یا متوجه شود که فرضیه او تایید یا رد میشود. بدین ترتیب، قبل از اینکه اساتید بخواهند اولویت پژوهشیای را به دانشجو معرفی کنند، لازم است ببینند دغدغه پژوهشی دانشجو چیست. پس از آنکه دغدغه پژوهشی دانشجو مشخص شد، استاد راهنما به کمک دانشجو میرود و آن دغدغه را با یکدیگر به یک موضوع پژوهشی تبدیل میکنند. اما اینکه آیا اساتید از اولویتهای پژوهشی کشور آگاه باشند و آنها را به دانشجویان پیشنهاد دهند، بعید میدانم که به طور گسترده چنین اتفاقی رخ دهد، زیرا دست کم دانشگاه هایی که بنده آنها را به خوبی از نزدیک میشناسم، حداقل در رشته روانشناسی (زیرا از بقیه رشتهها بیاطلاع هستم) اولویتهای پژوهشیای که از سازمانها دریافت کرده باشند را به گروه اعلام نمیکنند. ممکن است این امر بدین دلیل باشد که سازمانها، اولویتهای پژوهشی خود را به دانشگاههای محدودی اعلام میکنند یا ممکن است که اصلا اولویتهای خود را به دانشگاهها اعلام نمیکنند و فقط از طریق وب سایتشان آن را اعلام میکنند.
وی افزود: اکثر سازمانها سالانه بودجههایی برای اولویتهای پژوهشی خودشان در نظر میگیرند، اما کمی بابت اینکه چقدر این اولویتهای پژوهشی به دانشگاهها پیشنهاد میشود، بدبین هستم. در واقع گاهاً مشاهده میشود که بودجههای بالایی برای امور پژوهشی صرف میشود، اما این بودجهها به فعالیتهای پژوهشی دانشجویان اختصاص پیدا نمیکند و حتی با دانشجویانی که با بودجه شخصی خودشان هم میخواهند فقط برای رساله خود فعالیت کنند، همکاری زیادی صورت نمی گیرد.
دکتر دوستی با اشاره به نداشتن دغدغه پژوهشی در بین برخی دانشجویان تحصیلات تکمیلی تأکید کرد: یکی از اتفاقهای بدی که برای دانشجویان در حال رخ دادن است، این است که بسیاری از آنها به پایاننامه به عنوان یک درس که باید آن را بگذرانند نگاه میکنند و اصلا دغدغهای برای پژوهش ندارند. این موضوع تماماً تقصیر دانشجو نیست، بلکه بنده و تمام همکاران هم در شکلگیری این فرآیند نقش داریم که طی چند سال تحصیل، هیچ سؤال یا فرضی در ذهن دانشجو نقش نبسته است که برای پایاننامه یا رساله خود به دنبال پاسخ آن سوال و یا تأیید یا رد آن فرضیه باشد. همچنین تجربه کارم با دانشجویان نشان میدهد که بسیاری از آنها درک درستی از پژوهش ندارند و بسیاری فکر میکنند کنار هم قرار دادن چندین متغیر، به معنی انتخاب موضوع پژوهش است. البته که سیستم آموزشی هم در این امر بیتقصیر نیست و بسیاری از دانشجویان آنچه باید را در درس روش تحقیق خود دریافت نمی کنند.
این روانشناس معتقد است که گاهی اوقات تقلبهای علمی از سر ناآگاهی و آموزش نادرست صورت میگیرد و میگوید: تقلبهای علمی ممکن است به شیوهای خواسته یا ناخواسته اتفاق افتد. در واقع در بسیاری از مواقع دانشجو خود متوجه این موضوع نیست که کار وی نوعی کپیبرداری یا تقلب علمی است و اجازه ندارد برود سراغ مقاله یا کتاب فلان شخص و هرچه آنجا میبیند را کپی کند. در واقع برخی مواقع، تقلبهای علمی با نیت و هدف تقلب رخ ندادهاند، بلکه فرد از سر ناآگاهی و آموزش نادرست چنین کاری را انجام میدهد. از سوی دیگر گاهی این تقلبها به صورت عمدی رخ میدهد که دلایل مختلفی ممکن است برای آن وجود داشته باشد. یکی از آنها نبود آگاهی در خصوص امر پژوهش است. دیگری نبود امکانات کافی است. یکی از دلایل مهم دیگر، بحث امتیازی است که فرد برای ورود به دوره دکتری یا مواردی دیگر میخواهد کسب کند و حاضر است به هر قیمتی که شده حتی با پرداخت پول زیاد، تقلب علمی و راههای دیگر، یک فعالیت پژوهشی به نام خود داشته باشد.
دکتر دوستی خاطرنشان کرد: شاید یکی دیگر از عواملی که در فرآیند تقلبهای علمی و رونق گرفتن بازارهای مقالهنویسی (و پایاننامهنویسی) مؤثر است، بیانگیزگی باشد که در برخی مواقع برای بعضی از اساتید رُخ میدهد، مثلا همین نکته که حق الزحمه اساتید بابت راهنمایی یک پایاننامه یا رساله یا به طورکلی یک پروژه از طرف دانشگاه، با تأخیر پرداخت میشود و همین امر باعث بیانگیزگی اساتید و این نکته میشود که دیگر آنطور که باید و شاید برای پروژهها زمان نگذارند.
انتهای پیام